Puhtaanko hieman "armovitosista"?
6.4.2025
Kunta ja aluevaalitenteissä on esille nousseet vahvasti ns. armovitoset, eli keskustelu siitä, ettei koulu ja ennen kaikkea opettajat vaadi oppilailta tarpeeksi vaan oppilas päästetään vailla tarpeellisia taitoja siirtymään vuosiluokalta toiselle. Itse ongelma eli liian heikoilla taidoilla vuosiluokan läpäiseminen on liian usein todellinen ja olen saamaa mieltä siitä, että asia tulee nostaa esille ja keskusteluun. Mutta nyt se nousee keskusteluun hieman väärässä paikassa ja vääriä syntipukkeja esille nostaen. Alla perusteluja kannalleni.
Suomessa opetussuunnitelma on kaiken opetuksen ja myös arvioinnin pohjana. Opetussuunnitelman perusteet ovat Opetushallituksen valmistelema ja antama valtakunnallinen määräys, jonka mukaan paikalliset opetussuunnitelmat valmistellaan. Tämänhetkinen opetussuunnitelma on vuodelta 2016. Opetussuunnitelman perusteissa annetaan myös päättöarvioinnille kriteerit aineittain. Vaikka nämä kriteerit eivät koske jokaista vuosiluokkaa vaan ainoastaan päättöarviointia, on niistä muodostunut tietynlainen hiljainen koodisto myös sille, mitä oppilailta vaaditaan vuosiluokka läpäistäkseen. Päättöarvioinnin kriteereihin voi tutustua täällä: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/oppilaan-oppimisen-ja-osaamisen-arviointi-ja-paattoarvioinnin-kriteerit
Opettamani oppiaineeni eli historian päättöarvioinnin kriteereissä arvosanan viisi kohdalla toistuu usein sanat ohjatusti, opettajan ohjaamana sekä tunnistaa. Käytännössä siis vaatimukset oppilaan omalle toiminnalle ovat melkoisen vähäiset ja läpipääsyyn edellytetään ennen kaikkea aikuisen tukea. Vaatimustaso siis on suoraan sanottuna naurettavan matala. Oppilaalta itseltään ei vaadita juurikaan mitään, läpipääsy on enemmänkin kiinni siitä, auttaako opettaja tai ohjaaja tarpeeksi. Nämä kriteerit eivät ole siis opettajien itsensä tai koulun tekemiä vaan Opetushallituksen. Ja kuten laitoin, vaikka viralliset kriteerit koskevat vain päättöarviointia, on annettu ymmärtää, että sama taso tulee säilyttää myös vuosiluokka-arvioinnissa.
Mitä siis tulisi tehdä. No, valtakunnan tasolla eduskunnan tulee puuttua asiaan jos halutaan muutosta. Eduskunta ja hallitus ohjeistavat Opetusministeriä ja hän taas Opetushallitusta. Täten oppilaalta on oikeus koulussa vaatia myös muuta kuin ohjatusti tunnistamista. Asia tulee nostaa siis valtakunnan politiikan keskiöön, ei kunta- tai aluepolitiikan. Toki kuntapuolella asiaan voidaan reagoida resurssoimalla tarpeeksi opetukseen ja ohjaukseen, jotta tukemista ja ohjausta saadaan annettua tarpeeksi ja täten oppilaiden osaaminen nousuun mutta itse vaatimustason nostoa ei suoraan tällä tasolla voida tehdä. Mielelläni minä opettajana vaatisin vitosen saajilta hieman enemmän kun vain opetussuunnitelman mukaan näin saisin tehdä.